Cykelverkstad.nu/Artiklar/Cykelreparationer i hemmet

Vanliga cykelreparationer som kan göras hemma

Det finns några cykelreparationer som kan göras hemma med lite kunskap och rätt verktyg. I den här artikeln går vi igenom några av de vanligaste cykelreparationer som kan göras på din uppfart eller i ditt garage.

Byta eller fixa trasig kedja på cykeln

Det är ingen hemlighet att en väl underhållen cykel kan hålla i flera år. Men även om du tar väl hand om din cykel kommer det så småningom att bli dags att byta ut kedjan. Kedjor slits med tiden, och om de inte byts ut när de behöver det kan de orsaka stora skador på resten av cykeln. Som tur är är det relativt enkelt att byta ut en cykelkedja, och det är något du kan göra hemma med några få verktyg. I den här artikeln visar vi dig hur du byter ut en cykelkedja i några enkla steg.

 1. Först måste du ta bort den gamla kedjan från din cykel. Detta kan göras med ett kedjeverktyg eller genom att helt enkelt bryta kedjan i en av länkarna.
 2. När den gamla kedjan har avlägsnats är det dags att rengöra drivlinan. Detta är ett viktigt steg, eftersom en ren drivlina bidrar till att förlänga livslängden på din nya kedja. Använd ett avfettningsmedel och en borste för att rengöra alla delar av drivlinan, inklusive kedjehjul, kassett och urspår.
 3. Nu är det dags att installera den nya kedjan. Börja med att föra kedjan genom den främre derailleuren och sedan runt den största kugghjulet på kassetten.
 4. Därefter kör du kedjan genom den bakre derailleur och sedan tillbaka runt det minsta kugghjulet på kassetten.
 5. Nu är det dags att koppla ihop kedjans två ändar. Du kan göra detta med ett kedjeverktyg eller genom att helt enkelt använda en länk från en gammal kedja.
 6. När kedjan är ansluten ger du den några testsnurr för att se till att allt går smidigt. Och det var allt! Du har lyckats byta ut din cykelkedja.

Reparera ett punkterat däck på en cykel

Punktering är ett vanligt problem för cyklister. Här nedan diskuterar vi de steg som krävs för att reparera ett punkterat däck på en cykel.

 1. Ta först bort hjulet från cykeln. För att göra detta måste du lossa bromsen och skruva loss axelmuttrarna eller snabbspaken.
 2. När hjulet är borttaget tar du en närmare titt på däcket för att identifiera orsaken till punkteringen. Om du kan se ett hål eller en punktering använd en däckspak för att ta bort däcket från hjulet.
 3. När däcket är borttaget ska du inspektera innerlocket. Om det finns ett hål eller en punktering i innerslangen använder du ett lappkit för att reparera den. Om hålet är för stort för att kunna lagas måste du byta ut hela innerslangen.
 4. Använd en cykelpump eller en CO2-patron för att fylla på däcket igen. När däcket är uppblåst sätter du fast det på hjulet igen och skruvar på axelmuttrarna eller snabbspaken.
 5. Till sist monterar du hjulet på cykelramen igen och kopplar in bromsen. Din cykel är nu redo att cykla!

Skrivet av Jonas Olsson

Skriv en kommentar